Μπορεί ένα παιχνίδι να σε κερδίσει μόνο από το artwork του; Δεν λέμε, το σημαντικότερο σε ένα επιτραπέζιο θα είναι πάντα το gameplay του και το θέμα του, ωστόσο μέσα στις συλλογές μας, υπάρχουν παιχνίδια τα οποία τα ξεχωρίσαμε λόγο της εμφάνισής τους και τα προσθέσαμε στις λίστες μας χωρίς να το… ψάξουμε παραπάνω.

Τέτοια περίπτωση είναι χωρίς αμφιβολία το υπέροχο, οικογενειακό παιχνίδι «ζωγραφικής»
Canvas, για το οποίο μόλις κυκλοφόρησε η επέκταση Reflections. Για όσους δεν το γνωρίζουν, το Canvas αποτελεί ένα παιχνίδι καρτών και συλλογής συνόλων, στο οποίο οι παίκτες θα κληθούν να δημιουργήσουν οι ίδιοι τις κάρτες τους-έργα τέχνης, με μια λογική puzzle, τοποθετώντας διαφανείς κάρτες πάνω σε άλλα στοιχεία. Το παιχνίδι αποτελεί μια οπτική πανδαισία, ενώ ακόμα και το εξώφυλλο του κουτιού του, μπορεί να κρεμαστεί στον τοίχο, ως πίνακας. Με την επέκταση, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο εντυπωσιακά, με το εξώφυλλο του ενός κουτιού να συμπληρώνει το άλλο, δημιουργώντας ένα φανταστικό πίνακα. Με αφορμή λοιπόν, αυτή τη νέα κυκλοφορία στην οικογένεια του Canvas, ψάξαμε στις συλλογές μας, για τίτλους που αποτέλεσαν «έρωτα με την πρώτη ματιά», τίτλους τους οποίους δεν χρειάστηκε να… πολυψάξουμε, καθώς με το που τους αντικρίσαμε ξέραμε, από την εικονογράφηση και μόνο, ότι αξίζει να τους αποκτήσουμε.




Museum: Όπως και στο Canvas, έτσι και στην περίπτωση του Museum έχουμε ένα παιχνίδι με καλλιτεχνική φλέβα. Πρόκειται για ένα game συλλογής συνόλων και ανοιχτού drafting, στο οποίο οι παίκτες ως διευθυντές μεγάλων μουσείων, προσπαθούν να συγκεντρώσουν στις αίθουσές τους, μεγάλους αρχαιολογικούς θησαυρούς και έργα τέχνης από όλο τον κόσμο, προκειμένου να προσελκύσουν το κοινό με τα εκθέματά τους. Οι κάρτες του παιχνιδιού είναι πολύ εντυπωσιακές και ζωντανές, ενώ βασίζονται σε πραγματικά εκθέματα, ανακαλύψεις και αρχιτεκτονικά στοιχεία. Το artwork έχει επιμεληθεί ο κορυφαίος artist, Vincent Dutrait (Atlantis RisingΑναζητώντας το Ελ ΝτοράντοRobinson CrusoeLost Cities κ.ά), ζωντανεύοντας στο τραπέζι μας υπέροχους θησαυρούς απ’ όλο τον κόσμο. Η σειρά συνεχίζεται με το πρόσφατο, Museum: Pictura, στο οποίο τα μουσεία μας θα διακοσμηθούν με σπουδαίους πίνακες μεγάλων ζωγράφων, όπως ο Μιχαήλ-Άγγελος, ο Βαν Γκογκ και ο Ντελακρουά, με το αποτέλεσμα στις κάρτες να είναι εξίσου εντυπωσιακό!




Everdell: Η αλήθεια είναι πώς ό,τι λίστα και να επιχειρήσουμε να φτιάξουμε, το Everdell θα βρίσκεται σχεδόν πάντα σε αυτή. Το κλασικό, πλέον, παιχνίδι διαχείρισης υλικών, στο οποίο τα αγαπημένα ζωάκια του δάσους προσπαθούν να χτίσουν το χωριό τους, μας είχε τραβήξει τα βλέμματα από την πρώτη στιγμή με το απίστευτο artwork του και την παραγωγή του. Δεν αναφερόμαστε, φυσικά, μόνο στο υπέροχο 3δέντρο, αλλά και στην εικονογράφηση των καρτών και του ταμπλό, που είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή. Φοβερά χρώματα και ιδέες βγαλμένες από fantasy settings, αλλά με μια έντονη δόση cuteness, προκαλώντας τόσο τον hardcore gamer, ενώ παράλληλα κλείνοντας το μάτι σε έναν νέο στο χόμπι. Ο ορισμός του instant buy, ήδη από την πρώτη ματιά. Το artwork έχουν επιμεληθεί οι Andrew Bosley και Dann May, με πολλούς τίτλους στο δυναμικό τους, μεταξύ των οποίων τα War of WhispersTapestryMerchants of the Dark Road και Citadels.




Calico: Σε αυτή τη θέση θα μπορούσε να βρίσκεται οποιοδήποτε παιχνίδι έχει φιλοτεχνήσει η Beth Sobel, η οποία όπου και να βάλει το χεράκι της, ζωντανεύει υπέροχα και πολύ χαριτωμένα το κάθε game. Μερικά από τα καλύτερα παιχνίδια των τελευταίων ετών, όπως το Wingspanτο Viticultureτο Cascadia και το Arboretum, διαθέτουν artwork από την Αμερικανίδα, εμείς όμως επιλέξαμε το Calico, γιατί είναι αυτό που μας έκανε να αισθανθούμε πιο ζεστά και οικεία με το που κυκλοφόρησε. Ξεκινώντας από το εξώφυλλο και μόνο, η θέα μιας υπέροχης γατούλας να κοιμάται κουλουριασμένη στο καλαθάκι της, μας έκανε να «λυγίσουμε» και να πούμε αυτόματα «το θέλω αυτό»! Το παιχνίδι είναι ένα game τοποθέτησης πλακιδίων και κατασκευής μοτίβου, όπου στόχος μας είναι να φτιάξουμε το τέλειο πάπλωμα, για να κάτσουν σε αυτό οι αγαπημένες μας γατούλες! Υπέροχα χρώματα γεμίζουν την κάθε παρτίδα μας ενώ και τα γατάκια είναι τόσο ζωντανά που δεν είναι εύκολο να τους αντισταθείς!




Now or Never: Δεύτερη σερί περίπτωση καλλιτέχνη, που θα μπορούσαμε να έχουμε επιλέξει οποιοδήποτε παιχνίδι του. Ο εξαιρετικός Ryan Laukat, σχεδιάζει και φιλοτεχνεί μόνος του τα παιχνίδια του, με ένα πολύ ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό στυλ που τραβάει στο μάτι οποιονδήποτε. Μεταξύ των τίτλων του, επιλέξαμε στο νήμα, έναντι του Sleeping Gods, το πιο πρόσφατο Now or Never. Το game κλείνει την τριλογία Above and Below και Near and Far συνεχίζοντας το σερί απίστευτων artwork σε συνδυασμό με άψογο gameplay. Ήδη από το εξώφυλλο, καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για επικό παιχνίδι, με την εικονογράφηση γενικότερα να δείχνει ακριβώς για το τι είδους τίτλο πρόκειται. Ζωντανά χρώματα, ιδιαίτεροι χαρακτήρες, φανταστικά πλάσματα και επικά τοπία είναι ότι θα συναντήσετε ανοίγοντας το κουτί και στήνοντας την περιπέτειά σας. Από τους τίτλους που δεν μπορείς να τους αντισταθείς, από την πρώτη κιόλας γνωριμία.




The Grimm Forest: Ίσως το απόλυτο eye candy παιχνίδι, τόσο με την εικονογράφησή του, όσο και με την παραγωγή του γενικότερα. Το Grimm Forest, από το πρώτο βλέμμα, θα σε τραβήξει, γιατί είναι ταυτόχρονα παραμυθένιο και σκοτεινό. Γιατί με το εξώφυλλό του, ήδη, θα σε κάνει να αισθανθείς, όπως τα τρία γουρουνάκια που χτίζουν τα σπιτάκια τους, αλλά ταυτόχρονα θα σου θυμίσει ότι εκεί έξω παραμονεύει ο κακός ο λύκος και η μάγισσα. Οι κάρτες του παιχνιδιού εμπνέονται από τα αγαπημένα παραμύθια της παιδικής μας ηλικίας, κάτι που σημαίνει ότι θα συναντήσετε χαρακτήρες όπως οι Ρομπέν των Δασών, ΧιονάτηΠαπουτσωμένο Γάτο και την Κοκκινοσκουφίτσα. Όπως και στα παραμύθια όμως, το καλό πάει παρέα με το κακό, επομένως προσέξτε γιατί οι κακοί των ιστοριών είναι εκεί και με την υπέροχη εικονογράφηση των Lina Cossette και David Forest δείχνουν πιο ζωντανοί από ποτέ. Οι φανταστικές μινιατούρες του παιχνιδιού έρχονται για να απογειώσουν ακόμα περισσότερο την εμπειρία! Υπέροχος τίτλος που δεν θα σας κάνει να το μετανιώσετε μόλις μπει στη συλλογή σας!